We wrześniu ceny masła na giełdach Europy Zachodniej wyniosły 3609 EUR/t i były o 0,8% większe niż w sierpniu, ale o 34,3% mniejsze niż we wrześniu ub.r. OMP podrożało odpowiednio o 3,8 i 33,3% do 2207 EUR/t. Ceny sera Cheddar na giełdzie w Chicago zwiększyły się o 10,4% w relacji miesięcznej i o 32,2% w rocznej do 4110 EUR/t.
Na rynku krajowym od początku 2019 r. skup i ceny mleka kształtują się na wysokim poziomie. W sierpniu br. rolnicy dostarczyli 998,2 mln l mleka, a więc mniej o 2,6% niż w lipcu, ale więcej o 2,1% niż w sierpniu ub.r., otrzymując cenę 130,62 zł/hl, czyli wyższą o 0,4% niż przed miesiącem i o 0,6% niż przed rokiem. W czasie ośmiu miesięcy br. mleczarnie zakupiły w sumie 8,04 mld l mleka, tj. więcej o 2,3% niż w porównywalnym okresie 2018 r., a średni poziom cen skupu wzrósł o 1,9% do 134,96 zł/hl. Towarzyszyła temu zwyżka średniego poziomu targowiskowych cen krów dojnych o 10,9% do 3360 zł/szt. i jałówek 1-rocznych o 10,6% do 2409 zł/szt.
Krajowe ceny zbytu produktów mlecznych, głównie trwałych, są ściśle powiązane z cenami na rynku międzynarodowym. W sierpniu, w porównaniu z miesiącem poprzednim, ceny masła w blokach zmalały o 2%, a konfekcjonowanego o 0,9%, przy spadku cen masła z dodatkiem oleju o 2,1%. Ceny OMP wzrosły o 1,9%, a serów dojrzewających o 0,2-1,4%. Ceny pozostałych przetworów zwiększyły się, z wyjątkiem obniżki cen serka homogenizowanego zwykłego o 1%. Najbardziej podrożało mleko UHT o 1,5-3% oraz serki twarogowe, jogurty i mleko skondensowane o 1-1,2%. W miesiącach styczeń-sierpień br. poziom cen zbytu większości przetworów mlecznych był wyższy niż w porównywalnym czasie 2018 r. Większe były przede wszystkim ceny OMP o 28,6% oraz serów dojrzewających i jogurtu naturalnego o 6,6-8%. Średni poziom cen masła w blokach zmalał o 14,7%, a masła konfekcjonowanego o 10,1%, przy wzroście cen masła z dodatkiem oleju o 0,7%.
W handlu detalicznym ceny przetworów mlecznych, ale bez masła w sierpniu zwiększyły się o 0,1% w porównaniu z lipcem. Głównie podrożały „napoje i inne produkty mleczne” o 0,9% oraz świeże mleko chude o 0,6%, a także śmietana oraz mleko zagęszczone i w proszku o 0,3-0,4%. Zmiany cen pozostałych przetworów wyniosły od -0,2 do +0,1%. Ceny masła zmniejszyły się o 0,9%. W okresie styczeń-sierpień br. poziom cen przetworów mlecznych był o 1,3% wyższy, a masła o 2,2% niższy niż w takim samym okresie roku poprzedniego.