W lipcu 2018 r. cena zbytu cukru w workach zmalała o 0,6% do 1,64 zł/kg w porównaniu z czerwcem oraz była o 33,3% mniejsza niż przed rokiem.
Ceny zbytu cukru paczkowanego zwiększyły się w porównaniu z czerwcem br. o 8% do 1,48 zł/kg i były aż o 36,5% niższe niż przed rokiem. Ceny cukru workowanego są większe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza wyższe zapotrzebowanie niż gospodarstwa domowe.
Niskie ceny negatywnie wpływają na sytuację finansową przemysłu cukrowniczego, który w pierwszym kwartale br. osiągnął zysk netto 49,6 mln zł względem 276,2 mln zł w porównywalnym okresie 2017 r.
W lipcu średnia cena detaliczna wyniosła 1,97 zł/kg i była mniejsza o 3% niż przed miesiącem oraz o 37% niż w lipcu 2017 r. Niskie ceny są sprzyjające dla konsumentów, w tym dla przedsiębiorstw wtórnego przetwórstwa żywności, gdyż umożliwiają zmniejszenie kosztów.