Reuters prognozuje niewielką zwyżkę cen cukru w 2016 r.

Zdaniem ankietowanych przez Reuters 13 analityków i handlowców zajmujących się cukrem oczekiwany w nadchodzącym sezonie deficyt na globalnym rynku cukru tylko w nieznacznym stopniu przyczyni się do zwiększenia jego cen w 2016 roku – podaje FAPA/FAMMU.

Reuters prognozuje niewielką zwyżkę cen cukru w 2016 r.

Ceny cukru w 2016 roku

Notowania cukru surowego w Nowym Jorku mają być wyższe o średnio 13 centów za funt na koniec 2015 roku do 287 USD/t, a w 2016 roku mają wynieść przeciętnie 14,5 cts/lb - 320 USD/t. W lipcu 2015 roku cukier surowy notowany był po 262 USD/t, co sprawia, że od tego poziomu wzrost na koniec roku wyniósłby 9%, a w przyszły roku notowania były o 22% większe. W pierwszej połowie 2015 roku notowania cukru utrzymywały się na najmniejszym od sześciu i pół lat poziomie.

 

Natomiast notowania cukru białego w Londynie mają wynieść na koniec 2015 roku 378 SUD/t, a w 2016 roku przeciętnie 395 USD/t. W lipcu 2015 roku cukier biały średnio notowany po 361 USD/t, co oznaczałoby wzrost odpowiednio o 5 i 9%.

 

Nominalnie podwyżki są relatywnie duże, w szczególności w odniesieniu do cukru surowego, ale jeśli wziąć pod uwagę tegoroczne obniżki, to zwyżki będą nieznaczne.

 

Ankietowani spodziewają się, że globalny rynek w sezonie 2015/2016 wejdzie w fazę deficytu, który wyniesie 2,2 mln ton. Rok wcześniej nadwyżka wyniosła 2,7 mln ton. Deficyt pojawi się po pięciu latach nadprodukcji.



Tagi:
źródło: