Nadwyżka produkcyjna na rynku cukru w sezonie 2017/2018

Firma analityczna F. O. Licht podtrzymała swój szacunek światowego deficytu w latach 2015-2017. W sumie przez te dwa lata globalna produkcja ma być niższa od światowego zużycia o 16 mln ton.

Nadwyżka produkcyjna na rynku cukru w sezonie 2017/2018
W sezonie 2017/2018 ma pojawić się nieznaczna nadwyżka produkcyjna, ale jest jeszcze za wcześnie, żeby ocenić jej wysokość. Zakończenie dwuletniego okresu deficytowego ma być miedzy innymi wynikiem zmian unijnej polityki w sektorze cukru – po październiku 2017 roku przestają w UE obowiązywać limity produkcyjne na cukier i izoglukozę, co ma doprowadzić do wzrostu produkcji i wywozu cukru. F. O. Licht oceniło globalny deficyt cukru w sezonie 2015/16 na 9,8 mln ton, a następnym na 5,9 mln ton.
 
Z kolei analitycy z Sucden szacują, że w sezonie 2017/2018 nadwyżka produkcyjna wyniesie milion ton, a dwa poprzednie sezony będą deficytowe – produkcja w każdym będzie mniejsza od zużycia o 5 mln ton. Zdaniem FAPA/FAMMU, przewidywanie nadwyżki w nadchodzącym sezonie opiera się na przekonaniu, że ilość wytworzone cukru w UE zwiększy się z 15,5 do 17,7 mln ton, w Indiach z 22,5 do 27,5 mln ton. Wyższa ma być też produkcja w Brazylii.
 
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/2016 na światowym rynku cukru był deficytowy. Mediana 7 szacunków deficytu wynosi -6,1 mln ton. Również sezon 2016/2017 ma być deficytowy, a mediana wynosi -6,2 mln ton. Pierwsze prognozy dla sezonu 2017/2018 zakładają niewielką nadwyżkę produkcyjną.


Tagi:
źródło: