Nadwyżka produkcyjna cukru w nadchodzącym sezonie wyniesie ponad 10 mln ton

Według prognoz światowa nadwyżka w produkcji cukru w sezonie 2011/2012 wyniesie blisko 10,3 mln ton. Jednakże sezon wcześniej deficyt w produkcji tej substancji wyniósł 500 tysięcy ton.

Nadwyżka produkcyjna cukru w nadchodzącym sezonie wyniesie ponad 10 mln ton


Według szacunków światowa produkcja osiągnie poziom 182,2 mln ton, gdzie 145,4 mln ton to będzie cukier trzcinowy, a pozostała część, czyli 36,8 mln ton stanowić będzie cukier z buraków.


Produkcja tego słodkiego surowca zwiększy się o 8 procent, czyli o blisko 14,2 mln ton w stosunku do wcześniejszego sezonu. Wtedy to wolumen wyniósł 168 mln ton, z czego 32,2 mln ton to cukier buraczany, a 135,8 mln ton cukier trzcinowy.


Z kolei spożycie tego produktu nie będzie się wzrastać w takim samym tempie jak jego produkcja. Jeżeli chodzi o konsumpcję cukru w sezonie 2011/2012 to prawdopodobnie wyniesie ona 171,9 mln ton, czyli więcej o niemal 2 procent niż sezon wcześniej.


W związku z tym zwiększenie zapasów powinno skutkować obniżką cen i ich częściową stabilizacją, a co za tym idzie i zwiększeniem popytu.



Tagi:
źródło: