Publikowany przez FAO Indeks cen produktów mlecznych wyniósł w marcu średnio 124,2 punktu, co oznacza wzrost o 3,5 punktu (2,9 procent) w porównaniu z lutym i szósty z rzędu miesięczny wzrost.
Mimo ostatnich zwyżek wartość indeksu była w marcu o 11,1 punktu (8,2 procent) poniżej wartości z analogicznego miesiąca ubiegłego roku.
W marcu światowe ceny serów wzrosły najbardziej, co odzwierciedla stały popyt importowy z Azji, wyższą sprzedaż wewnętrzną w Europie Zachodniej w związku z wiosennymi świętami oraz sezonowo spadającą produkcję w Oceanii.
Pomimo słabszego popytu w Azji, w marcu międzynarodowe ceny masła ponownie wzrosły, głównie ze względu na solidny popyt sezonowy i nieco mniejsze zapasy w Europie.
Z kolei po pięciu miesiącach kolejnych wzrostów międzynarodowe ceny pełnego mleka w proszku spadły wraz ze spadkiem światowego popytu importowego pomimo sezonowego spadku produkcji w Oceanii.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku również spadły, ponieważ na rynkach panował spokój i niższy popyt na rynku kasowym.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
sxc.hu