Duże spadki cen produktów mlecznych (maj 2015)

W maju br. światowe ceny przetworów mleczarskich były aż o 30% mniejsze niż w tym samym miesiącu w 2014 r. Na rynku globalnym utrzymują się zniżkowe tendencje cen przetworów mleczarskich – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Duże spadki cen produktów mlecznych (maj 2015)

Ceny produktów mlecznych

Opracowany przez FAO indeks tych cen w maju br. przyjął wartość 167,5 punktów. W związku z tym, w tym miesiącu średnie ceny tych produktów były o ponad 67% większe od średniej z lat 2002-2004. W odniesieniu do kwietnia indeks zmalał o 4,9 pkt. - 2,8%. Z kolei wobec sytuacji sprzed roku, jego wartość zmniejszyła się aż o 71,4 pkt. - 30%.
 
W maju w największym stopniu potaniało mleko w proszku i masło. Natomiast na stabilnym poziomie kształtowały się ceny serów. Presję na obniżkę cen przetworów mleczarskich wywierały m.in. utrzymujące się wysokie zapasy w Nowej Zelandii oraz rosnąca podaż wysyłkowa tych produktów w Europie, wynikająca z czynników sezonowych.
 
Zdaniem ekspertów FAO, niepewność co do poziomu zakupów mleka w proszku przez Chiny w 2015 r. będzie czynnikiem ważącym na cenach w dalszej części roku. Z drugiej strony niższe ceny przetworów mleczarskich pobudziły popyt importowy na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej.
 


Tagi:
źródło: