Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Zgrabiarka SIP STAR 430|12
2020-07-23 -
Sekatory sadownicze
2013-04-02 -
Złącza dźwigniowe do wody
2012-08-24 -
Płaskie pasy napędowe
2013-07-10 -
Mikoryzowe szczepionki
2013-02-26 -
Siewnik do ogórka MAX PNEUMATIC
2020-05-13
Na rynku cukru przetrwają tylko najwydajniejsi
Na poświęconej cukrownictwu konferencji zorganizowanej w Dubaju przez firmę Platts Kingman, dyrektor generalny AB Sugar, Mark Carr wyraził opinię, że zniesienie kwot produkcyjnych w sektorze cukrowniczym jest największą w historii zmianą uregulowań na tym rynku w UE. Niemniej jednak widzi w niej szansę - podaje FAPA/FAMMU.
Rynek cukru
Po październiku 2017 roku, kiedy w UE przestaną obowiązywać limity produkcyjne na cukier i izoglukozę, a unijny sektor cukru stanie jednym z najbardziej liberalnych na świecie, nowe warunki mogą pozwolić na zwiększenie eksportu. Trzeba będzie jednak liczyć się z dużą zmiennością cen i sobie z nią radzić. Bez aktualnych regulacji rynek cukru w UE ma funkcjonować w podobny środowisku do sektorów stali, ubrań czy oprogramowania.
Według niego, cukier z UE może być tak samo konkurencyjny na świecie jak unijne mleko czy ziemniaki, ale nie ma tu miejsca dla niewydajnych dostawców surowca. O sukcesie ma decydować również dostępność do rynków i infrastruktury transportowej. Dla unijnych producentów cukru, którzy nie mają wydajnej bazy surowcowej i przewag geograficznych, mogą nastać trudne czasy.