Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
Palety i pojemniki transportowe
2016-03-04 -
Rozsiewacze nawozów SIPMA RN 500 BORYNA
2013-10-14 -
Manometr M80, 0-16 bar, gwint 12x1,5
2011-02-10 -
Łyżka chwytakowa
2016-01-12 -
Przechowuj ładowarkę ML 1680 Farmer DEWULF
2020-10-07 -
Miotacz gnojowicy
2011-05-25
Na rynku cukru przetrwają tylko najwydajniejsi
Na poświęconej cukrownictwu konferencji zorganizowanej w Dubaju przez firmę Platts Kingman, dyrektor generalny AB Sugar, Mark Carr wyraził opinię, że zniesienie kwot produkcyjnych w sektorze cukrowniczym jest największą w historii zmianą uregulowań na tym rynku w UE. Niemniej jednak widzi w niej szansę - podaje FAPA/FAMMU.

Rynek cukru
Po październiku 2017 roku, kiedy w UE przestaną obowiązywać limity produkcyjne na cukier i izoglukozę, a unijny sektor cukru stanie jednym z najbardziej liberalnych na świecie, nowe warunki mogą pozwolić na zwiększenie eksportu. Trzeba będzie jednak liczyć się z dużą zmiennością cen i sobie z nią radzić. Bez aktualnych regulacji rynek cukru w UE ma funkcjonować w podobny środowisku do sektorów stali, ubrań czy oprogramowania.
Według niego, cukier z UE może być tak samo konkurencyjny na świecie jak unijne mleko czy ziemniaki, ale nie ma tu miejsca dla niewydajnych dostawców surowca. O sukcesie ma decydować również dostępność do rynków i infrastruktury transportowej. Dla unijnych producentów cukru, którzy nie mają wydajnej bazy surowcowej i przewag geograficznych, mogą nastać trudne czasy.
