Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Mauritius oczekuje wzrostu produkcji cukru o 9%
Ministerstwo rolnictwa Mauritiusa prognozuje, że produkcja cukru w 2016 roku wzrośnie w tym kraju w relacji rocznej o 9% do 400 tys. ton.
FAMMU/FAPA dla porównania podaje, że w 2015 roku wytworzono na Mauritiusie 366,07 tys. ton cukru. Tymczasem tegoroczna produkcja ma być lepsza, bo w 2015 roku odnotowano rekordowo niski plon technologiczny cukru, który wyniósł 9,14%, a zwykle przekracza 10%. Dobre warunki pogodowe w 2016 roku mają dać lepsze wyniki w kampanii.
Od końca maja do końca grudnia trwa kampania cukru na Mauritiusie, a na wyspie uprawia się trzcinę cukrową. Kraj korzysta z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru. Mauritius jest kluczowym dostawcą cukru do UE wśród krajów Afryki, Karaibów i Pacyfiku. W sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) zaimportowano z tego kraju do połowy lipca 2016 roku do UE 330 tys. ton cukru.
Mauritius jest istotnym dostawcą cukru do Polski. W zeszłym roku sprowadzono z tego kraju 5,9 tys. ton (mniej o 7% rok do roku), co stanowiło prawie 5% udział w strukturze geograficznej importu. Od stycznia do maja 2016 roku do Polski trafiło 3,8 tys. ton cukru z Mauritiusa, co dało 3% udziału w strukturze geograficznej przywozu.