Na rynku unijnym od początku 2018 r. dynamika zwyżki produkcji masła ulegała stopniowemu wyhamowaniu.
W okresie pierwszych czterech miesięcy 2018 r. produkcja tego tłuszczu wyniosła 742 tys. ton i była o 1,2% wyższa niż rok wcześniej, podczas gdy w pierwszym kwartale br. był to poziom o 2% większy. Ograniczenie produkcji masła było spowodowane spadkiem podaży mleka u niektórych liczących się unijnych wytwórców tego tłuszczu, tj. we Francji, w Irlandii i Holandii i blisko 4% spadkiem produkcji masła w Niemczech, będącego największym unijnym producentem masła. Kontynuacja zwyżkowego światowego trendu w spożyciu masła będzie prawdopodobnie przyczyniała się do wzrostu unijnej produkcji tego tłuszczu. Komisja Europejska szacuje, że w całym 2018 r. może ona zwiększyć się do 2,4 mln ton, o 2,6% w porównaniu do przewidywanej na rok 2017.
Polska znajduje się w czołówce unijnych producentów masła. Według danych GUS w pierwszej połowie 2018 r. wytworzono 115 tys. ton masła w blokach, czyli o 10% więcej niż przed rokiem. Analitycy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa prognozują, że w 2018 r. krajowa produkcja masła, w wyniku stosunkowo wysokiego zapotrzebowania importowego na ten rodzaj tłuszczu, może wynieść 240 tys. ton i być o 13% większa od poziomu notowanego w 2017 r.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu