Zaobserwowany w maju bieżącego roku spadek indeksu cen przetworów mlecznych (o 3,5%) był pierwszą od dziewięciu miesięcy obniżką cen w obrębie tych artykułów. Wśród nich najbardziej potaniało wobec kwietnia odtłuszczone mleko w proszku (spadek o 12,2%), a także masło (o 6,8%) i pełnotłuste mleko w proszku (o 6,2%). Niewielkie zwyżki notowano jedynie w obrębie serów cheddar.
Niemniej jednak, ze względu na uwarunkowania atmosferyczne wpływające na produkcję mleka w krajach członkowskich będących głównymi eksporterami, dostawy przetworów mlecznych przeznaczonych na handel pozostały dość ograniczone.
Dla porównania, średnia wartość indeksu notowana w okresie od początku stycznia do końca maja była o ponad 17,3% wyższa niż w tym samym czasie ubiegłego roku. W tym czasie wzrósł także, ale tylko o 0,21%, indeks obliczany dla pozostałych produktów wchodzących w zakres FAO.