Komisja Europejska, Rada i Parlament Europejski uzgodniły, że kwoty produkcyjne na cukier i izoglukozę i ceny minimalne na buraki cukrowe zostaną zniesione w 2017 roku – podaje FAPA/FAMMU.
PE proponował wydłużenie obecnych uregulowań do 2020 roku, a Rada opowiadała się za 2017 rokiem. Natomiast KE chciała zniesienia kwot już w 2015 roku.
Efektem zniesienia kwotowania produkcji może być dalsza koncentracja upraw buraków cukrowych i produkcji cukru. W związku z tym brak limitów produkcyjnych powinien przełożyć się na wzrost produkcji, choć na to gwarancji nie ma, gdyż potencjalne spadki w mniej wydajnych rejonach nie muszą zostać zrekompensowane przez zwyżki produkcyjne w bardziej efektywnych firmach.
Jednym z wyników może być również większa zmienność cen, na co wpływ będzie mieć także popyt i import. Koncentracja może też oznaczać mniejszą konkurencję i w efekcie może doprowadzić do prowadzenia polityki cenowej, która nie koniecznie będzie korzystna dla konsumenta.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters foto:
sxc.hu