Zmiany cen serów dojrzewających kształtowały się od 0,6 do 0,4%. Podrożały też prawie wszystkie produkty świeże, w tym najbardziej półtłuste i tłuste mleko w kartonie o 4,1-4,5% oraz półtłuste mleko w folii i tłuste mleko UHT o 1,1-1,4%. Potaniały jedynie jogurty i mleko skondensowane o 1,1-2,9%.
W miesiącach styczeń-wrzesień br. poziom cen zbytu większości przetworów mlecznych był większy niż w porównywalnym okresie 2018 r. Wyższe były przede wszystkim ceny OMP o 29,8% oraz serów dojrzewających i jogurtu naturalnego o 5,8-7,9%. Poziom cen masła w blokach zmniejszył się o 16,1%, a masła konfekcjonowanego o 11,4%.
W handlu detalicznym ceny artykułów mleczarskich, ale z wykluczeniem masła we wrześniu zwiększyły się o 0,2% w porównaniu z sierpniem. Głownie podrożały twarogi, mleko zagęszczone i w proszku oraz świeże mleko pełne o 0,6-0,7%, a także świeże mleko chude i śmietana po 0,4%.
Potaniały z kolei sery dojrzewające i topione oraz jogurty o 0,2-0,3%. Ceny masła wzrosły o 0,6%. W czasie trzech kwartałów br. poziom cen przetworów mlecznych był o 1,4% wyższy, a masła o 2,9% niższy niż w takim samym okresie 2018 r.