Stymulująco na produkcję wpływały zwiększone dostawy mleka do skupu oraz zapotrzebowanie eksportowe na produkty mleczne z Polski. Z danych GUS wynika, że w czasie trzech kwartałów 2020 r. produkcja masła ukształtowała się w granicy 190 tys. ton, a więc o 12,5% wyższej niż przed rokiem.
W tym czasie produkcję mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji zwiększono o 6,2% do 2,6 mln ton. Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 130 tys. ton i była o 4,6% wyższa niż przed rokiem.
Śmietany niezagęszczonej wytworzono 308 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 360 tys. ton, czyli więcej odpowiednio o 3,3% i 2,3% niż w okresie styczeń–wrzesień 2019 r. O 0,9% do 289 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów. Ograniczono z kolei produkcję serów podpuszczkowych dojrzewających – o 1% do 256 tys. ton oraz pełnego mleka w proszku – o 22,7% do 22,5 tys. ton.