Obserwowana od początku 2020 r. dalsza zwyżka dostaw mleka na potrzeby przemysłu mleczarskiego wpływała stymulująco na rozwój krajowej produkcji większości trwałych produktów mleczarskich.
Z danych GUS wynika, że w okresie styczeń–lipiec 2020 r. produkcja masła ukształtowała się w granicy 143 tys. ton, a więc wyższej o 7,2% niż przed rokiem. W tym czasie produkcję odtłuszczonego mleka w proszku zwiększono o 5,9% do 107 tys. ton.
Produkcja mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji wyniosła ponad 2 mln ton i była o 5,7% wyższa niż przed rokiem. Serów niedojrzewających i twarogów wytworzono 283 tys. ton, a śmietany niezagęszczonej – 239 tys. ton, tj. odpowiednio więcej o 2,9% i 1,8% niż w okresie styczeń–lipiec 2019 r. O 1,1% do 227 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów, a serów podpuszczkowych dojrzewających – o 0,3% do 200 tys. ton.
W omawianym czasie za to ograniczono z kolei produkcję pełnego mleka w proszku – o 23,3% do 18 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu