Rośnie eksport towarów rolno-spożywczych z UE. USA największym odbiorcą unijnej żywności

We wrześniu br. miesięczna wartość eksportu towarów rolno-spożywczych ze Wspólnoty osiągnęła sumę blisko 11,5 mld EUR, a więc większa o 4,5% - 491 mln EUR niż rok wcześniej.

Rośnie eksport towarów rolno-spożywczych z UE. USA największym odbiorcą unijnej żywności

Handel żywnością z UE

Największy wzrost wartości wywozu tych towarów odnotowano w przypadku eksportu do Stanów Zjednoczonych o 129 mln EUR oraz Japonii o 99 mln EUR. Zwiększyła się także wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych do szeregu innych krajów azjatyckich, jak Korea Południowa, Wietnam, Indie oraz Hongkong. Redukcję wartości eksportu odnotowano natomiast do Algierii, Arabii Saudyjskiej oraz Turcji.
 
Pod względem struktury towarowej, największa zwyżka wartości wywozu dotyczyła żywności dla dzieci o 75 mln EUR, wina o 72 mln EUR, świeżych warzyw o 70 mln EUR, oliwy z oliwek o 49 mln EUR, skórek i skór o 48 mln EUR, wieprzowiny o 47 mln EUR, podrobów mięsnych o 47 mln EUR oraz cukru o 47 mln EUR. Zmniejszyła się natomiast wartość sprzedaży innych zbóż niż pszenica i ryż o 148 mln EUR oraz proszku mlecznego o 65 mln EUR.
 
Zdaniem FAMMU/FAPA, w ostatnich dwunastu miesiącach największym rynkiem zbytu na towary rolno-spożywcze z Unii były Stany Zjednoczone, natomiast miejsce czołowego dostawcy tych dóbr na rynek Wspólnoty należało do Brazylii. Wartość unijnej wysyłki ukształtowała się na poziomie 129 mld 923 mln EUR wobec 127 mld 930 mln EUR rok wcześniej.
 
Wartość importu do Unii zwiększyła się z poziomu 111 mld 252 mln EUR do 112 mld 255 mln EUR. Tym samym bilans handlu tymi towarami pozostał dodatni wykazując nadwyżkę na poziomie 17 mld 668 mln EUR. Wartość sprzedaży do USA skoczyła o 9,1% do 20 mld 457 mln EUR. Wartość przywozu tych towarów z USA do Wspólnoty obniżyła się o 2% do 11 mld 409 mln EUR. Wartość importu z Brazylii zmniejszyła się natomiast o 8,4% do 12 mld 339 mln EUR.
 
W omawianym okresie zanotowano znaczny wzrost wartości eksportu mięsa wieprzowego o 1,2 mld EUR - 31% do 5 mld 15 mln EUR, mięsa wołowego o 16% - 95 mln EUR, podrobów, tłuszczów zwierzęcych oraz innego mięsa o 18% - 419 mln EUR, świeżych warzyw o 18% - 480 mln EUR, żywych zwierząt o 17% - 382 mln EUR, oliwy z oliwek o 16% - 367 mln EUR, masła o 30% - 196 mln EUR oraz innych przetworzonych produktów o 6% - 295 mln EUR. Obniżyła się zaś wartość wywozu pszenicy o 10% - 665 mln EUR, proszku mlecznego o 17% - 743 mln EUR, skór i skórek o 38% - 1,1 mld EUR oraz innego zboża niż pszenica i ryż o 30% - 898 mln EUR.


Tagi:
źródło: