Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Seria MF 3000 690
2011-12-14
Konina w mięsie wołowym z trzech zakładów z Polski
Jak wynika z komunikatu wydanego przez Głównego Lekarza Weterynarii w mięsie wołowym pochodzącym z trzech polskich zakładów znaleziono końskie DNA. Firmy, w których dochodziło do zafałszowania mięsa mieszczą się w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim.
Koninę znaleziono w trzech ze 121 dotychczas przebadanych próbek mięsa. Na analizę czeka jednak kolejne 80 próbek, wynika z komunikatu GIW. Z zebranych dokumentów wynika, że dostawcami zafałszowanego mięsa byli przede wszystkim polscy producenci, choć wymienia się też firmę z Holandii.
Przypomnijmy, że parę dni temu czescy inspektorzy informowali o śladach końskiego mięsa w klopsikach wołowo-wieprzowych wyprodukowanych Szwecji dla IKEA oraz w polskich hamburgerach wołowych.
Burgery z Polski sprzedawano jako podsmażone burgery wołowe, a ich odbiorcą w Czechach była firma BidVest.
Spoglądając na skalę afery z końskim mięsem wydawało się, że tylko kwestią czasu będzie znalezienie jej polskich tropów. Ostatnie oświadczenie GIW zdaje się jednoznacznie potwierdzać, że także polskie zakłady fałszowały w ten sposób mięso wołowe. Niewątpliwie pozytywnym sygnałem jak do tej pory jest fakt braku występowania końskiego mięsa w produktach dystrybuowanych w Polsce, choć może i te odkrycia są tylko kwestią czasu.... oby nie.
Czytaj także: Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zafałszowania mięsa wołowego mięsem końskim