Komisja Europejska zunifikuje kary za fałszowanie mięsa

W związku z aferą mięsną w postaci fałszowania wołowiny poprzez dodawanie do niej końskiego mięsa, Unia Europejska planuje wprowadzenie jednolitych kar dla oszustów.

Komisja Europejska zunifikuje kary za fałszowanie mięsa
Jak twierdzi Frederic Vincent, rzecznik KE ds. zdrowia - na wiosnę przedstawimy pakiet dotyczący zdrowia zwierząt i roślin. Będzie to dokument, w którym połączymy i uprościmy przepisy z kilku dyrektyw. Jego częścią będzie regulacja w sprawie oszustw przeciwko łańcuchowi dostaw żywieniowych. Naszym celem jest większa harmonizacja kar.
 
Z kolei według unijnego komisarza ds. zdrowia i polityki konsumenckiej Tonio Borga, oszustwo polegające na deklarowaniu mięsa z koni jako wołowiny może odnosić się do blisko 1% wyrobów. Jak do tej pory z tego względu wycofano bowiem ze sprzedaży ponad 6 tysięcy ton mięsa.
 
Inną propozycją, o której mówi się w Komisji Europejskiej jest wprowadzenie kar finansowych adekwatnych do skali oszustwa i czerpanych z niego zysków, a nowe regulacje miałyby być identyczne we wszystkich państwach członkowskich Wspólnoty.
 
Na razie obowiązujące przepisy są ustalane na poziomie narodowym, co zaznaczył Vincent - wtej chwili w krajach członkowskich są kary różnego typu. Chcemy je zharmonizować. Pracujemy nad rozwiązaniami, które przedstawimy w kwietniu bądź maju. To mogą być kary finansowe, odebranie pozwolenia firmie łamiącej przepisy.
 
Poza tym dzięki wdrożeniu nowych regulacji prawnych, Komisja Europejska będzie miała większe możliwości w przeprowadzaniu badań na zgodność składu mięsa z informacją na etykiecie.
 
Ze względu na mięsny skandal KE zleciła przeprowadzenie badań DNA na obecność koniny w mięsie wołowym, na które unijne państwa wyraziły zgodę. Jak wyjaśniał Vincent - testy, które zostały rozpoczęte w zeszłym tygodniu, są wykonywane na zasadzie zgody na zalecenie (KE). Jeśli kraje członkowskie nie chciałyby ich robić, to by nie musiały.


Tagi:
źródło: