Dnia 5 sierpnia 2014 roku na aukcji internetowej Fonterry, otwartej po raz 121, odnotowano kolejny raz z rzędu obniżkę średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych – poinformowała FAMMU/FAPA.
Spadki cen przetworów mleczarskich
Podczas aukcji internetowej platformy GlobalDairyTrade (GDT) zaobserwowano spadki cen wszystkich produktów oferowanych za pośrednictwem aukcji, oprócz cen bezwodnego tłuszczu mlecznego. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych spadła do poziomu 3,025 tys. USD/tonę, była więc o 8,6% niższa względem poprzedniego przetargu (o 40% niższa od odnotowanego na początku lutego rekordu).
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 7,2% taniej niż na poprzednim przetarg u (15 lipca), spadły do poziomu 3,264 tys. USD/tonę (jest to najniższa wartość od września 2012 roku). Za tonę tego przetworu mlecznego płacono zatem średnio o 546 USD mniej niż przed miesiącem (na przetargu 1 lipca 2014 r.). W przypadku tego proszku odnotowano nawet niemal 9% zniżkę za kontrakty na październik 2014 r.
Ceny pełnego mleka w proszku
W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 11,8% niższą względem poprzedniej aukcji – 2,73 tys. USD/tonę (a za kontrakty na wrzesień 2014 roku płacono nawet o 23,5% mniej niż przed dwoma tygodniami). Pełnotłuste mleko w proszku było zatem wciąż sprzedawane po cenie niższej niż proszek odtłuszczony, różnica ta wzrosła do 539 USD/t.
Ceny serów
Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano także ponad 10% zniżkę cen sera cheddar w ujęciu miesięcznym. Jego cena spadła do poziomu 3,74 tys. USD/tonę.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu