Jak podaje FAMMU/FAPA, kaszanka ta jest charakterystyczna dla miasta Stornoway, będącego stolicą Wyspy Lewis na Hebrydach Zewnętrznych w Szkocji.
Podstawowymi produktami do wyrobu tego artykułu są: łój wołowy, mąka owsiana, cebula, krew, sól i pieprz. Charakterystyczą cechą jest również brak zawartości jakichkolwiek sztucznych barwników, dodatków smakowych, substancji wypełniających czy konserwujących.
Główny składnik kaszanki, czyli łój wołowy jest tłuszczem otaczającym nerki i lędźwie u bydła. Charakteryzuje się niską temperaturą topnienia, dzięki czemu można go z łatwością wykorzystać w stałej formie do produkcji kaszanki. Obecność łoju powoduje również, że smak innych dodanych składników staje się bardziej wyrazisty i wzmocniony, a konsystencja wyrobu lżejsza.
Kaszanka „Stornoway Black Pudding” jest idealnym pożywieniem na zimę dzięki dużej wartości kalorycznej.