Kaszanka w rejestrze chronionych nazw pochodzenia

Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 423/2013 kaszanka „Stornoway Black Pudding” została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia oraz chronionych nazw geograficznych.

Kaszanka w rejestrze chronionych nazw pochodzenia
Jak podaje FAMMU/FAPA, kaszanka ta jest charakterystyczna dla miasta Stornoway, będącego stolicą Wyspy Lewis na Hebrydach Zewnętrznych w Szkocji.
 
Podstawowymi produktami do wyrobu tego artykułu są: łój wołowy, mąka owsiana, cebula, krew, sól i pieprz. Charakterystyczą cechą  jest również brak zawartości jakichkolwiek sztucznych barwników, dodatków smakowych, substancji wypełniających czy konserwujących.
 
Główny składnik kaszanki, czyli łój wołowy jest tłuszczem otaczającym nerki i lędźwie u bydła. Charakteryzuje się niską temperaturą topnienia, dzięki czemu można go z łatwością wykorzystać w stałej formie do produkcji kaszanki. Obecność łoju powoduje również, że smak innych dodanych składników staje się bardziej wyrazisty i wzmocniony, a konsystencja wyrobu lżejsza.
 
Kaszanka „Stornoway Black Pudding” jest idealnym pożywieniem na zimę dzięki dużej wartości kalorycznej.


Tagi:
źródło: