Indeks cen żywności FAO. Spadły ceny olejów roślinnych

W listopadzie br. 2015 roku zmniejszył się comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO. Przypomnijmy, iż trzy miesiące wcześniej spadł do poziomu najniższego od około 6 i 1/2 lat tj. od grudnia 2008 r.

Indeks cen żywności FAO. Spadły ceny olejów roślinnych

Indeks cen żywności FAO

Indeks wskazuje na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier). W listopadzie 2015 roku był on na poziomie średnio 156,7, czyli spadł o 2,6 pkt. wobec października br. (-1,6%). Wobec listopada 2014 roku (wówczas poziom: 191,3 pkt.) indeks zmniejszył się o 18%. Jak wskazuje FAMMU/FAPA, oznacza to spadek po dwóch miesiącach ostatnich wzrostów (wrzesień’15-październik’15). Wcześniej dziewięć miesięcy z rzędu ceny spadały (grudzień’14-sierpień’15). W skali miesięcznej staniały zboża, oleje, artykuły mleczarskie oraz mięso, a odrożał tylko cukier.

Indeks cen olejów roślinnych FAO

W listopadzie 2015 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 138,2 pkt. wobec 142,6 w październiku br., czyli był niższy o 4,4 pkt. (lub -3,1%) oraz wobec 164,9 pkt. w listopadzie 2014 roku. Zatem indeks po wzroście w październiku powrócił do tendencji spadkowej. Spadek wartości tego indeksu odzwierciedlał redukcje cen oleju palmowego, sojowego oraz energii. Olej palmowy staniał za sprawą miernego popytu połączonego z większą niż oczekiwano produkcją w Azji Południowo-Wschodniej. Olej sojowy staniał w odpowiedzi na listopadowy wzrost szacunków zbiorów soi w USA i poprawę zaawansowania zasiewów soi w Ameryce Płd.


Tagi:
źródło: