Indeks cen żywności FAO
Indeks wskazuje na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier). W listopadzie 2015 roku był on na poziomie średnio 156,7, czyli spadł o 2,6 pkt. wobec października br. (-1,6%). Wobec listopada 2014 roku (wówczas poziom: 191,3 pkt.) indeks zmniejszył się o 18%. Jak wskazuje FAMMU/FAPA, oznacza to spadek po dwóch miesiącach ostatnich wzrostów (wrzesień’15-październik’15). Wcześniej dziewięć miesięcy z rzędu ceny spadały (grudzień’14-sierpień’15). W skali miesięcznej staniały zboża, oleje, artykuły mleczarskie oraz mięso, a odrożał tylko cukier.
Indeks cen olejów roślinnych FAO
W listopadzie 2015 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 138,2 pkt. wobec 142,6 w październiku br., czyli był niższy o 4,4 pkt. (lub -3,1%) oraz wobec 164,9 pkt. w listopadzie 2014 roku. Zatem indeks po wzroście w październiku powrócił do tendencji spadkowej. Spadek wartości tego indeksu odzwierciedlał redukcje cen oleju palmowego, sojowego oraz energii. Olej palmowy staniał za sprawą miernego popytu połączonego z większą niż oczekiwano produkcją w Azji Południowo-Wschodniej. Olej sojowy staniał w odpowiedzi na listopadowy wzrost szacunków zbiorów soi w USA i poprawę zaawansowania zasiewów soi w Ameryce Płd.