Czerwiec był drugim z rzędu miesiącem zwyżki wartości indeksu cen FAO. Wzrost ten wynikał z relatywnie dużych wzrostów cen mleka i zbóż. Notowania mięsa także rosły, podczas gdy zmalały ceny cukru i olejów roślinnych. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze sześć miesięcy 2017 roku to 207,62 punktu, jest ona o 12,4% większa niż w porównywalnym okresie 2016 roku.
Indeks cen przetworów mlecznych zwiększył się w skali miesięcznej o 8,3% i osiągnął w czerwcu br. poziom 209 punktów. Spektakularny wzrost notowany jest z kolei w skali roku o 51,5%. Zwyżka ta spowodowała, że indeks osiągnął poziom podobny do najwyższych poziomów zarejestrowanych w obrębie ostatnich trzech lat, chociaż nadal jest o 24% mniejszy od rekordu osiągniętego w lutym 2014 roku. Ograniczone możliwości eksportu artykułów mleczarskich u czołowych producentów w pierwszej połowie 2017 roku, spowodowały znaczny wzrost cen masła, sera i odtłuszczonego mleka w proszku, przyczyniając się też do zwyżki cen pełnotłustego mleka w proszku.
Ceny wszystkich produktów mlecznych zwiększyły się, ale cena masła wzrosła najbardziej, bo o 14,1% do 51,2 punktu. Światowe ceny produktów mleczarskich (UE, USA. Oceania), po korektach w pierwszym kwartale wykazywały trend zwyżkowy w drugim kwartale 2017 roku. Ceny OMP od kwietnia do czerwca br. były do siebie zbliżone w trzech regionach, a PMP było nieco droższe w UE niż w USA i Oceanii. Ceny europejskiego masła zwiększyły się powyżej poziomów z pozostałych części świata notując kolejny rekord. Ceny sera cheddar były zbliżone w UE oraz Oceanii i nieco mniejsze niż w USA.
Czerwcowe ceny OMP w UE i Oceanii były do siebie zbliżone i kształtowały się w przedziale 2159-2191 $/t. Było to w obu przypadkach więcej o 6-8% niż w maju br. i 14-19% niż rok wcześniej w czerwcu. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku w USA w tym czasie były na poziomie 2014 $/t., tj. wzrost o 5% niż w maju br. i o 16% niż w czerwcu 2016 roku.
Według ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, w czerwcu br. ceny PMP w USA i Oceanii były na poziomie 3125-3147 $/t. W odniesieniu do maja br. było to więcej odpowiednio o 3,8% w przypadku USA i o 3,8% mniej w Oceanii. Biorąc pod uwagę ceny z czerwca 2016 roku, ceny w USA zwiększyły się o 12%, a w Oceanii aż o 48%. Najdroższe PMP w tym czasie oferowano w UE gdzie cena wzrosła o 6,7% w porównaniu do maja br. i 47% w stosunku do czerwca przed rokiem.
Rozpiętość cen sera cheddar w czerwcu br. wynosiła od 3592 $/t w USA, poprzez 3775 $/t w UE, do 3975 $/t w Oceanii. Było to więcej o 5-6% niż w maju 2017 roku w przypadku UE i USA oraz o 10% w Oceanii. Porównując do cen z przed roku ser cheddar najbardziej zdrożał w Oceanii - 41%, UE - 28% i o 13% w USA.
Globalne ceny masła znajdują się w trendzie wzrostowym niemal od początku bieżącego roku. Trend przede wszystkim widoczny jest w przypadku UE i Oceanii. W czerwcu br. rozpiętość cenowa masła na głównych rynkach, mimo że zbliżona, osiągnęła poziom ponad 1000 $/t. Najtaniej, w tym czasie można było kupić masło w USA - po 5306 $/t, w Oceanii po 5750 $/t, natomiast nabywcy w UE musieli zmierzyć się z cenami na poziomie 6394 $/t. W wszystkich przypadkach było to 11-19% więcej niż w maju br. Cena masła w UE i Oceanii, rok do roku, wzrosła odpowiednio o 95,5-106%, natomiast w USA z racji wysokich cen utrzymujących się w 2016 roku, zwyżka cen masła osiągnęła poziom 11%.