Jak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w kwietniu 2020 r. ponownemu obniżeniu uległ indeks FAO, który obliczany jest na podstawie miesięcznych zmian cen eksportowych masła, serów, OMP i pełnego mleka w proszku (PMP).
W omawianym miesiącu indeks cen ukształtował się w granicy 196,2 pkt., a więc niższej o 4% niż w marcu 2020 r. i o 9% niż w kwietniu 2019 r.
Spadek wskaźnika cen artykułów mleczarskich w kwietniu 2020 r. było wynikiem sporych zniżek cen masła i mleka w proszku, do czego przyczyniła się zwiększona dostępność eksportowa i rosnące zapasy, przy niższym globalnym zapotrzebowaniu importowym na te produkty.
Na spadek cen wpływ miał także sezonowy wzrost produkcji mleka na półkuli północnej, przy zmniejszonych obrotach branży HoReCa i ograniczonym popycie ze strony producentów żywności. W kwietniu 2020 r. umiarkowanie wzrosły natomiast notowania cen sera, ze względu na ograniczone dostawy spot z Oceanii, gdzie produkcja ulega sezonowemu obniżeniu.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu