Indeks cen produktów mlecznych FAO

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w marcu 2025 r. zahamowany został wzrost wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO. Wskaźnik ten, tak jak w lutym br., ukształtował się na poziomie 148,7 pkt, a więc wyższym o 24,7 pkt niż przed rokiem.

Indeks cen produktów mlecznych FAO
Na stabilność wartości indeksu cen wpływ miał spadek cen sera, przy jednoczesnym wzroście notowań masła i proszków mlecznych. Wzrost cen masła na rynku międzynarodowym był głownie wynikiem zwiększonej sprzedaży detalicznej i rosnącego popytu międzynarodowego na tle powolnej produkcji w Europie i sezonowych obniżek dostaw w Oceanii. Na wzrost globalnych cen OMP wpływ miał silny popyt międzynarodowy i malejące dostawy.

Ceny PMP nieznacznie się zwiększyły, ponieważ zmienny popyt eksportowy w Europie, z powodu obecności pryszczycy w niektórych krajach europejskich, został w dużej mierze zrównoważony przez słabszą globalną aktywność zakupową w Oceanii w związku z sezonowym spadkiem produkcji mleka. Do spadku cen sera przyczyniła się stabilna podaż w Europie oraz osłabienie popytu międzynarodowego i wewnętrznego w Oceanii.


Tagi:
źródło: