Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w lipcu 2023 r. zaobserwowano zmniejszenie się wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
W lipcu 2023 r. wskaźnik ten ukształtował się na poziomie 116,3 pkt i był mniejszy o 0,5 pp. niż w czerwcu 2023 r. oraz o 30,2 pp. niż przed rokiem. Spadek wskaźnika cen w lipcu br. był spowodowany niższymi notowaniami cen odtłuszczonego mleka w proszku i masła w związku ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na te produkty na rynku europejskim.
W tym czasie ceny pełnego mleka w proszku minimalnie zwiększyły się, przede wszystkim pod wpływem wahań kursów walut. Jednocześnie światowe ceny sera, po pięciu miesiącach gwałtownych spadków, odnotowały nieznaczny wzrost spowodowany zwiększonym popytem na ser w branży gastronomicznej.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu