Indeks cen produktów mlecznych FAO

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa indeks cen produktów mlecznych FAO, po dynamicznej zwyżce trwającej od czerwca 2020 r. do maja 2021 r., od trzech miesięcy notuje spadek.

Indeks cen produktów mlecznych FAO
W sierpniu 2021 r. wskaźnik ten wyniósł 116,0 pkt i był o 1% niższy niż w lipcu 2021 r., ale o 14% wyższy niż w sierpniu 2020 r.

Zmniejszenie się indeksu cen artykułów mleczarskich w sierpniu 2021 r. Było spowodowane głównie spadkiem notowań cen mleka w proszku, w wyniku ograniczonego światowego zapotrzebowania importowego na dostawy spot oraz rosnącej dostępności eksportowej proszku mlecznego w Oceanii w nowym sezonie produkcyjnym.

Ograniczająco na dynamikę spadku indeksu oddziaływał wzrost cen sera z uwagi na zwiększony popyt wewnętrzny i ograniczenie dostaw w Europie oraz minimalny wzrost cen masła spowodowany przede wszystkim zwiększonym zapotrzebowaniem zakupowym ze strony krajów Azji Wschodniej.


Tagi:
źródło: