Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa od czerwca 2020 r. dynamicznie zwiększa się indeks światowych cen produktów mlecznych FAO.
W maju 2021 r. wskaźnik ten wyniósł średnio 120,8 pkt i był o 1,5% wyższy niż w kwietniu 2021 r. i o 28% większy niż w maju 2020 r.1
Podwyższenie indeksu cen artykułów mleczarskich w maju 2021 r. było spowodowane wysokim poziomem cen odtłuszczonego mleka w proszku, z uwagi na silny popyt importowy, przy ograniczonych dostawach spot z Unii Europejskiej.
Wzrost indeksu stymulowały również rosnące ceny pełnego mleka w proszku spowodowane silnym popytem importowym, szczególnie ze strony Chin, pomimo dużej sprzedaży z Nowej Zelandii. Wysoki popyt na ser, przy mniejszych dostawach z Unii Europejskiej, były czynnikami, które także oddziaływały prowzrostowo na notowania cen artykułów mleczarskich na rynku międzynarodowym. Ceny masła, po jedenastomiesięcznym wzroście, uległy spadkowi, w wyniku zwiększonych dostaw eksportowych z Nowej Zelandii.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com