W okresie trzech kwartałów 2019 r. z krajów Unii Europejskiej do Polski sprowadzono produkty rolno-spożywcze o całkowitej wartości 12,4 mld EUR w stosunku do 12,2 mld EUR w porównywalnym okresie 2018 r. W ogólnej wartości przywozu towarów rolno–spożywczych do Polski udział państw członkowskich UE wyniósł 80% względem 82% w okresie dziewięciu miesięcy 2018 r.
Artykuły rolno–spożywcze sprowadzane są do Polski przede wszystkim z Niemiec. Ich wartość w omawianym okresie 2019 r. wyniosła 3,6 mld EUR, tj. o 1% więcej niż rok wcześniej. Udział Niemiec w wartości polskiego importu rolno–spożywczego ogółem wyniósł 23%. Znaczący udział w zakupie miała także Holandia – 12% i 1,8 mld EUR. Na dalszych pozycjach z 4–6% udziałem w wartości przywozu znajdowały się: Hiszpania - 0,9 mld EUR, Belgia i Dania - po 0,8 mld EUR oraz Francja, Włochy i Szwecja - po 0,6 mld EUR.
W czasie trzech kwartałów 2019 r. największe wydatki poniesiono na import: żywca, mięsa i przetworów - 1,9 mld EUR, ryb i przetworów - 1,6 mld EUR, owoców i przetworów - 1,5 mld EUR, ziarna zbóż i przetworów - 1,1 mld EUR, nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych oraz kawy, herbaty i kakao - po 1 mld EUR, a także warzyw i przetworów - 0,9 mld EUR. W sumie na zakup wymienionych produktów wydatkowano 9 mld EUR, czyli 58% wartości przywozu towarów rolno-spożywczych ogółem.