Niższy import cukru surowego do Rosji. Przyczyną słaby rubel

Rosyjski związek producentów cukru spodziewa się w sezonie 2014/2015 importu cukru surowego na poziomie 500-550 tys. ton – podaje FAPA/FAMMU.

Niższy import cukru surowego do Rosji. Przyczyną słaby rubel

Import cukru do Rosji

W 2014 roku sprowadzono do Rosji 666 tys. ton cukru surowego. Jednocześnie zwiększył się dynamicznie przywóz cukru białego, który wzrósł trzyipółkrotnie do 285 tys. ton.

 

W ostatnich latach Rosja zwiększyła także samowystarczalność w sektorze cukru, a jego produkcja wynosi 4,4 mln ton i jest mniejsza o jeden milion ton od zużycia. Jednocześnie można obserwować intensyfikację zakupu cukru białego z krajów WNP.

 

Mniejszy import wynika również z załamania kursu rubla w stosunku do dolara i innych walut po konflikcie z Ukrainą. Mimo iż cukier jest aktualnie bardzo tani na giełdach, to słaby rubel sprawia, że dla Rosjan przywóz będzie zbyt drogi.



Tagi:
źródło: