Handel produktami mlecznymi

Eksport przetworów mlecznych w czasie trzech kwartałów 2019 r. wyniósł 3,41 mld l w przeliczeniu na mleko surowe i był o 1,9% niższy niż w analogicznym okresie 2018 r.

Handel produktami mlecznymi
Import obniżył się w większym stopniu, bo o 4,3% do 1,39 mld l, w związku z czym, nadwyżka wywozy nad przywozem pozostała na niezmienionym poziomie, tj. 2,02 mld l w ekwiwalencie surowca. Obniżyło się z kolei dodatnie saldo obrotów w ujęciu wartościowym o 1,7% do 0,96 mld EUR, o czym zadecydowała większa dynamika wzrostu wartości zakupu dan sprzedażą.
 
Wpływy z wysyłki wzrosły o 1,7% do 1,76 mld EUR, przede wszystkim w wyniku zwiększenia się cen transakcyjnych mleka w proszku o 18,6% i serwatki o 15,6%, ale również serów i twarogów, lodów oraz kazeiny o 2-6%, przy zniżce cen mleka płynnego i śmietany o 11,2%, masła o 13,2% oraz jogurtów i innych napojów mlecznych o 3,4%.
 
Wartość zakupu wzrosła o 5,9% do 0,81 mld EUR, co było spowodowane zwyżką cen transakcyjnych wszystkich przetworów, z wykluczeniem masła.


Tagi:
źródło: