Zgodnie z prognozą Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) globalna produkcja cukru w sezonie 2020/2021 zwiększy się o blisko 10% do 181,9 mln ton.
Bardzo duży wzrost produkcji cukru prognozowany jest w Brazylii o 12,1 mln ton i w Indiach o 4,9 mln ton, a także w mniejszym stopniu w Chinach, USA i w Meksyku, tj. w krajach wytwarzających w sumie ponad 50% światowego wolumenu cukru.
Równocześnie światowa konsumpcja cukru wzrośnie o 2% do rekordowego poziomu 173,8 mln ton. Większe tempo wzrostu globalnej produkcji cukru w sezonie 2020/2021 w odniesieniu do dynamiki zwyżki konsumpcji, spowoduje powstanie bardzo dużej nadwyżki w wysokości 8,1 mln ton. Sytuację na rynku międzynarodowym w sezonie 2020/2021 w pewnym stopniu równoważyć będzie oczekiwany 3% spadek globalnych zapasów cukru, do 42,8 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu