Ostatnia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 1 września 2020 roku zakończyła się na minusie. Jest to czwarty z rzędu spadek.
Trend spadkowy utrzymuje się od połowy lipca. Ogólny indeks cenowy spadł o 1%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 2955 USD.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku masła i pełnego mleka w proszku. Wzrost natomiast dotyczył trzech produktów, z czego największy miał miejsce w przypadku maślanki w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 1 września 2020 roku:
-
Maślanka w proszku +3,9% – cena 2356 USD/t
-
Odtłuszczone mleko w proszku +1,8% – cena 2663 USD/t
-
Laktoza +0,8% – cena 1314 USD/t
-
Pełne mleko w proszku -2,0% – cena 2884 USD/t
-
Masło -1,2% – cena 3334 USD/t
-
Bezwodny tłuszcz mleczny -0,5% – cena 3852 USD/t
-
Ser Cheddar -0,4% – cena 3428 USD/t
-
Serwatka w proszku – nie była oferowana
Utrzymujący się już prawie dwa miesiące trend spadkowy, może po pewnym czasie przełożyć się na cenę surowca w Polsce. Ostatnie dane za lipiec pokazały, że cena mleka w Polsce delikatnie, to jest o 0,5% wrosła w porównaniu z czerwcem bieżącego roku.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka/Dorota Śmigielska foto:
pixabay.com