Nowozelandzka giełda po raz kolejny zakończyła się spadkiem notowań, potwierdzając tym samym tendencje spadkowe na światowym rynku mleka.
W dniu 18 czerwca bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się obniżeniem ogólnego indeksu cenowego o 3,8%. Był to trzeci w tym roku spadek notowań produktów mleczarskich. Notowania prawie wszystkich produktów odnotowały spadek, z czego największy dotyczył masła, pełnego mleka w proszku oraz sera Cheddar. Wzrosła jedynie cena kazeiny.
Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 18 czerwca 2019 r:
-
Kazeina podpuszczkowa +2,3%
-
Laktoza -2,2%
-
Bezwodny tłuszcz mleczny -3,3%
-
Odtłuszczone mleko w proszku -3,5%
-
Pełne mleko w proszku -4,3%
-
Ser Cheddar -4,3%
-
Masło -5,7%
-
Maślanka w proszku nie była oferowana
-
Serwatka w proszku nie była oferowana
Pogarszająca się sytuacja na rynku mleka jest również widoczna w Polsce. Od stycznia cena surowca odnotowuje tendencje spadkowe.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka/Dorota Śmigielska foto:
sxc.hu