Eksport unijnego masła

Unia Europejska zajmuje drugą pozycję, po Indiach, w globalnym rankingu największych producentów masła. Jednocześnie UE, tuż po Nowej Zelandii, należy do grona liczących się eksporterów tego tłuszczu.

Eksport unijnego masła
Notowane w 2020 r. zwiększone zapasy masła w Unii Europejskiej, wzrost produkcji oraz silny popyt zagraniczny miały wpływ na poziom unijnego wywozu tego tłuszczu. Z danych KE wynika, że w okresie styczeń–październik 2020 r. poza obszar celny UE-27 wysłano 178 tys. ton masła, czyli o 27% więcej niż w analogicznym okresie 2019 r.
 
Największymi importerami masła z UE-27 były: USA z 35 tys. ton, Arabia Saudyjska z 15 tys. ton, Chiny z 13 tys. ton i Maroko z 9 tys. ton. Komisja Europejska ocenia, że w całym 2020 r. w wyniku rosnącej podaży unijnego masła, przy konkurencyjnej cenie na rynku światowym, wywóz tego tłuszczu z UE-27 prawdopodobnie był o 10% wyższy niż w roku 2019 i wyniósł 321 tys. ton.


Tagi:
źródło: