Według danych zebranych przez Eurostat, w okresie od stycznia do lutego 2013 roku wyeksportowano blisko 42 tys. ton polskiego koncentratu jabłkowego, czyli najwięcej w ciągu ostatnich 5 lat – podaje Bank BGŻ.
Głównymi odbiorcami koncentratu jabłkowego z Polski podobnie jak w poprzednich latach były państwa członkowskie Unii Europejskiej, przy czym największy wzrost importu tego produktu odnotowano ze strony Wielkiej Brytanii o prawie 300% do 8,3 tys. t oraz Austrii – o niemal 200% do poziomu 2 tys. t. Jednakże największym odbiorcą pozostawały Niemcy z udziałem około 52%. W analizowanym czasie sprowadziły 22 tys. t, co w relacji rocznej daje wzrost o 22%.
Tak wyraźny wzrost wolumenów importowych wynika przede wszystkim z większej produkcji koncentratu jabłkowego w Polsce, przy jednoczesnym jej spadku w innych krajach Wspólnoty, a także ze zmniejszenia importu z Chin do UE.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu