Eksport cukru i wyrobów cukierniczych

W okresie styczeń–lipiec 2020 r. wysyłka cukru i wyrobów cukierniczych wygenerowała 1,3 mld EUR, co stanowiło 7% wpływów z całego eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski.

Eksport cukru i wyrobów cukierniczych
Zyski z wywozu cukru i wyrobów cukierniczych były wyższe o 3% niż w porównywalnym okresie 2019 r. Największy udział rzędu 87% w przychodach uzyskanych z eksportu tej grupy towarowej miały słodycze. Wartość eksportu słodyczy w czasie pierwszych siedmiu miesięcy br. osiągnęła 1,1 mld EUR i była większa o 4% niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Słodycze wysyłane z Polski znalazły nabywców na rynkach 133 państw świata.
 
Najważniejszym kierunkiem wysyłki wyrobów cukierniczych były kraje UE, do których sprzedano słodycze o wartości ponad 1 mld EUR. Wyroby te krajowi dostawcy lokowali przede wszystkim w Niemczech - 287 mln EUR i 22% wartości wysyłki oraz Wielkiej Brytanii - 181 mln EUR i 14%. Sporo niższe przychody generowała sprzedaż do krajów trzecich, głównie do USA - 40 mln EUR i 3%, Ukrainę - 37 mln EUR i 3%, Rosji - 32 mln EUR i 2% i do Arabii Saudyjskiej - 29 mln EUR i 2%.


Tagi:
źródło: