Ósma aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 21 kwietnia 2020 roku zakończyła się na minusie. Ogólny indeks cenowy odnotował spadek o 4,2%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 2836 USD
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego, odtłuszczonego mleka w proszku. Wzrost notowań miał miejsce w przypadku laktozy oraz sera Cheddar.
Wyniki ostatniej sesji:
-
Laktoza +12% – cena 1078 USD/t
-
Ser Cheddar +1,9% – cena 4480 USD/t
-
Bezwodny tłuszcz mleczny -7,0% – cena 4083 USD/t
-
Odtłuszczone mleko w proszku -4,9% – cena 2380 USD/t
-
Pełne mleko w proszki -3,9% – cena 2707 USD/t
-
Masło -3,6% – cena 4117 USD/t
-
Kazeina -3,0% – cena 9409 USD/t
-
Maślanka w proszku nie była oferowana
-
Serwatka w proszku nie była oferowana
Spadek ceny surowca odnotowano niestety w ostatnim miesiącu również na krajowym rynku. Cena mleka w Polsce w marcu była o 0,4% niższa niż w lutym oraz o 0,7% niższa niż w marcu 2019 roku.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka foto:
pixabay.com