Ceny soku pomarańczowego wraz z początkiem roku wzrosły o 25 procent i aktualnie za funt tego surowca należy zapłacić 2,12 dolara.
Niekorzystna aura zmusza rolników do stosowania środków ochrony roślin szczególnie przed pojawieniem się grzybów. W partiach brazylijskiego soku importowanego przez Stany Zjednoczone wykryto środek grzybobójczy, jakim jest karbendazym. Niestety mimo legalnego stosowania go w Południowej Ameryce, w USA jest on niedozwolony.
Zdaniem ekspertów konsumpcja tej substancji w małych ilościach nie jest szkodliwa dla ludzkiego zdrowia, ale dla bezpieczeństwa, partie skażonego soku, które mogły by być szkodliwe zostaną wycofane.
Taki stan rzeczy oznacza jednoznacznie dalszy wzrost cen tego produktu tym bardziej, że zbyt duże ochłodzenie występujące na Florydzie jest niebezpieczne dla tegorocznych zbiorów pomarańczy.
źródło: Gospodarz.pl/onet.pl Foto: sxc.hu