Dopłaty do prywatnego przechowywania produktów mlecznych

Ze względu na pogorszenie koniunktury na globalnym rynku mleka, w wyniku pandemii COVID-19, Komisja Europejska uruchomiła mechanizmy dopłat do prywatnego przechowywania masła, OMP i serów.

Dopłaty do prywatnego przechowywania produktów mlecznych
Maksymalna ilość serów, która może zostać objęta systemem prywatnego przechowywania w Polsce wynosi 8,277 tys. ton. Minimalna ilość produktów objętych każdym wnioskiem wynosi dla serów – 0,5 tony, a dla masła i OMP – po 10 ton na każdy wniosek.
 
Od 7 maja do 30 czerwca 2020 r. do prywatnego przechowywania w UE zgłoszono w sumie 20,1 tys. ton OMP z dziewięciu krajów członkowskich, w tym najwięcej z Niemiec - 10 tys. ton, Niderlandów - 4,7 tys. ton oraz Belgii i Portugalii po 1,8 tys. ton. Przedsiębiorcy w Polsce zgłosili do przechowywania 354 tony OMP.
 
W Unii Europejskiej do 30 czerwca 2020 r. do prywatnego przechowywania zgłoszono również 67,7 tys. ton masła, w tym m.in. najwięcej w Niderlandach - 21,6 tys. ton, Irlandii - 14,8 tys. ton, Niemczech - 13,4 tys. ton, we Francji - 7,2 tys. ton oraz w Belgii - 3,5 tys. ton, na Litwie i w Wielkiej Brytanii - po 1,7 tys. ton. W Polsce zgłoszono do przechowywania 431 ton masła. W sumie do mechanizmu przystąpiło osiemnaście krajów członkowskich.
 
Do 30 czerwca br. przedsiębiorcy unijni zaoferowali do składowania w prywatnych magazynach 47,7 tys. ton serów. Do mechanizmu przystąpiło osiemnaście krajów UE. Limity serów przyznane poszczególnym państwom członkowskim wykorzystano w całości we Włoszech - 12,7 tys. ton, w Hiszpanii - 4,6 tys. ton, Wielkiej Brytanii - 4,5 tys. ton, Irlandii - 2,2 tys. ton, Belgii - 1,1 tys. ton, na Litwie - 978 ton oraz w Szwecji - 792 tony. Przedsiębiorcy w Polsce w ramach tego mechanizmu zgłosili 39 ton serów.


Tagi:
źródło: