Ostatnia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 19 maja 2020 roku zakończyła się na delikatnym plusie. Jest to pierwszy wzrost od początku kwietnia. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 1%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 2907 USD.
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku laktozy i odtłuszczonego mleka w proszku. Spadki natomiast dotyczyły czterech produktów, z czego największy miał miejsce w przypadku sera Cheddar.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 19 maja 2020 roku:
-
Laktoza +15,6% – cena 1341 USD/t
-
Odtłuszczone mleko w proszku +6,7% – cena 2549 USD/t
-
Bezwodny tłuszcz mleczny +2,7% – cena 4079 USD/t
-
Ser Cheddar -6,0% – cena 3864 USD/t
-
Masło -1,9% – cena 3803 USD/t
-
Kazeina -1,9% – cena 8719 USD/t
-
Pełne mleko w proszku -0,5% – cena 2677 USD/t
-
Maślanka w proszku – nie była oferowana
-
Serwatka w proszku – nie była oferowana
Ostatnie spadki notowane na GDT przełożyły się na spadek ceny surowca w Polsce. Średnia cena mleka w kwietniu ukształtowała się na poziomie 132,89 zł/hl i była o 2,9% niższa niż w marcu bieżącego roku oraz o 2,2% niższa niż w kwietniu 2019.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka foto:
Gospodarz.pl