Cukier mocno podrożał. Przez rok kontrakty zdrożały o ok. 25%

W 2016 roku notowania w kontrakcie terminowym cukru białego na londyńskiej giełdzie umocniły się o 28%, a cukru surowego w Nowym Jorku - 24,2%. Na koniec grudnia 2016 cukier biały notowano po 524,2 USD/t, a surowy po 430,1 USD/t. Powodem podwyżek jest światowy deficyt cukru.

Cukier mocno podrożał. Przez rok kontrakty zdrożały o ok. 25%
Notowania cukru

Pierwsze dni stycznia 2017 roku przyniosły dalsze dynamiczne podwyżki, tj. od przełomu października i listopada 2016 roku cukier taniał na giełdach, ale końcówka roku przyniosła bardzo mocne odbicie. Cukier biały zyskał przez ostatni tydzień 10%, drożejąc do 550,2 USD/t, a surowy o 8,1$ do 460,5 USD/t. Nieco wolniej rosły ceny także kontraktów o dalszym terminie realizacji. W skali roku cukier biały kosztował więcej o 31,3%, a surowy o 44,9%.
 
FAMMU/FAPA podaje, że powodem tych wzrostów są informacje napływające z Indii, gdzie część zakładów musiała zakończyć kampania szybciej, niż zakładano, z uwagi na braki surowca. Indonezja z kolei ogłosiła zapotrzebowanie importowe na 1,5 mln ton cukru w obrębie najbliższych sześciu miesięcy.
 
Z Brazylii, która jest największym eksporterem cukru na świecie, wyhamowała również kampania, a prognozy na zbliżający się nowy sezon zakładają bardziej stabilizacje niż podwyżkę. Zbliżający się sezon 2017/2018 ma być jednak zbilansowany lub nawet nadwyżkowy, co powinno w średnim horyzoncie ostudzić nieco podwyżki cen.
 


Tagi:
źródło: