Piąty raz z rzędu tym razem w sierpniu 2014 roku comiesięczny wskaźnik globalnych cen żywności FAO zmalał.
Ceny żywności
Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych, czyli zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier dla sierpnia tego roku był na poziomie 196,6 punktów, a zatem o 7,6 pkt. - 3,6% mniej niż w lipcu 2014 roku. Oznacza to najniższy poziom od września 2010 roku.
Spadek cen wynikał przede wszystkim ze zniżki wszystkich produktów oprócz mięs. Najbardziej potaniały produkty mleczarskie przed olejami i cukrem.
W sierpniu br. indeks cen olejów roślinnych FAO był w granicy 166,6 pkt., a więc 14,5 pkt. - 8% mniej niż w lipcu tego roku do poziomu najniższego od listopada 2009 roku. Oznacza to zniżkę piąty miesiąc z rzędu. Według FAMMU/FAPA spadek tego indeksu odzwierciedla dalszą redukcję cen oleju palmowego pod wpływem kombinowanego efektu perspektyw wzrostu produkcji i spadku popytu ze strony Chin i Indii. Inne oleje jak sojowy, rzepakowy i słonecznikowy również pozostały w trendzie spadkowym w odpowiedzi na perspektywy wzrostu podaży w sezonie 2014/2015.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Małgorzata Podobas