Podrożała większość przetworów, zwłaszcza masło konfekcjonowane o 9,5%, w blokach o 7,7%, a z dodatkiem oleju o 7,5%. Znaczący był również wzrost cen śmietany o 2,8-4,0%. W mniejszym stopniu wzrosły ceny świeżego mleka tłustego w folii o 2,7%, pełnego mleka w proszku o 1,9%, jogurtu naturalnego o 1,3%, półtłustego mleka świeżego w folii o 1,2% oraz serów dojrzewających o 0,6-1,1%. Chude mleko w proszku potaniało o 1,0%.Zmiany cen pozostałych przetworów wynosiły od -0,5% do +0,5%.
Według Teresy Zdziarskiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w okresie styczeń-sierpień br., w porównaniu z tym samym okresem ub.r., najbardziej zwiększyły się ceny zbytu przetworów trwałych. Ceny zbytu masła w blokach wzrosły o 53,9%, masła konfekcjonowanego o 43,8%, masła z dodatkiem oleju o 32,7%, serów dojrzewających o 30,5-31,1%, pełnego mleka w proszku o 30,0%, a odtłuszczonego mleka w proszku o 13,7%. Spośród przetworów świeżych największa była zwyżka cen mleka UHT o 10,6-12,6%.
W sierpniu 2017 r. ceny detaliczne przetworów mlecznych z wykluczeniem masła wzrosły średnio w porównaniu z lipcem o 0,7%. Najbardziej podrożała śmietana o 1,8% oraz grupa „napoje i produkty mleczne” obejmująca: kefiry, maślanki, mleko smakowe, desery mleczne i twarogowe, serki homogenizowane smakowe itp. o 1,0%.
Ceny pozostałych przetworów zwiększyły się o 0,3-0,6%. Na uwagę zasługuje spory wzrost cen masła o 8,7% w skali miesiąca i o 42,9% w ujęciu roku, co jest wynikiem rosnących cen surowca mlecznego i wyższego w roku poprzednim spożycia, a także rekordowych cen masła na rynku globalnym. W kolejnych miesiącach dynamika cen masła może wyhamować z powodu mniejszego spożycia.
Jak wynika z badań budżetów gospodarstw domowych w I kwartale br. było ono o 3,6% mniejsze niż w I kwartale 2016 r. W okresie ośmiu miesięcy br., w porównaniu z tym samym okresem 2016 r., poziom cen przetworów mlecznych wzrósł o 4,2%, a masła o 25,2%.