Niższa podaż warzyw = wzrost cen mrożonek

Niższa podaż niektórych mrożonek warzywnych na rynku unijnym przekłada się na wysokie ceny tych produktów - zauważa Bank BGŻ BNP Paribas.

Niższa podaż warzyw = wzrost cen mrożonek

Ceny mrożonek

Jak wynika z informacji przedstawionych przez Foodnews, na rynku brakuje przede wszystkim mrożonej cebuli, kalafiorów oraz brokułów. Mniejsza jest także podaż marchwi, pietruszki, a także fasolki szparagowej.

Według notowań, średnia cena mrożonej cebuli z Polski w pierwszej połowie października br. wynosiła 0,43 euro/kg i była aż o 23 proc. większa niż w porównywalnym czasie przed rokiem. Obrót pozostałymi produktami, z uwagi na brak bądź niskie zapasy jest nieznaczny. W całym sezonie 2015/2016 można oczekiwać jednak wyraźnie wyższych cen.

Wpływ na zwyżki będzie miała głównie podaż w Polsce, która jest kluczowym graczem na rynku unijnym, jeśli chodzi o mrożonki warzywne. Jak wynika z danych GUS krajowa produkcja mrożonych warzyw, w pierwszych ośmiu miesiącach br. wyniosła 325 tys. t i była o 1,7 proc. mniejsza niż przed rokiem. Analizując prognozowaną skalę spadku produkcji warzyw świeżych w Polsce, można oczekiwać większej dynamiki obniżki mrożonek w ostatnim kwartale br.

Mniej warzyw do przetwórstwa

Co więcej, PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) w sierpniu br. wskazywało, że warzyw do przetwórstwa z powodu suszy, może być sporo mniej niż przed rokiem - także w krajach zachodnich UE.

Niższa podaż warzyw do przetwórstwa spowodowała także większe ceny surowca w skupach krajowych. Według notowań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, ceny skupu cebuli obieranej do przetwórstwa przeciętnie we wrześniu br. wynosiły 1,11 zł/kg i były o 48 proc. wyższe niż w porównywalnym okresie przed rokiem. W odniesieniu do kalafiorów i brokułów różyczkowanych, zwyżki cen we wrześniu br. w odniesieniu do września 2014 r. wyniosły po 7 proc. do 1,68 i 1,13 zł/kg.

Za marchew na kostkę zakłady przetwórcze uzyskiwały we wrześniu 0,35 zł/kg - o 30 proc. więcej niż przed rokiem. Dynamiką spadkową charakteryzowały się z kolei ceny skupu zielonego groszku, który kosztował 1,13-1,16 zł/kg - w porównaniu do 1,35 zł/kg przeciętnie rok wcześniej, a także fasoli szparagowej za którą płacono 0,74 zł/kg w odniesieniu do 0,77 zł/kg rok wcześniej.
 



Tagi:
źródło: