Ceny sprzedaży produktów mlecznych

Na rynku krajowym w czwartym tygodniu listopada br., w porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca, ceny sprzedaży większości płynnych mlecznych produktów galanteryjnych ulegały nieznacznym zmianom.

Ceny sprzedaży produktów mlecznych
W dniach 23–29 listopada 2020 r. ceny kefiru i jogurtu naturalnego w obu przypadkach utrzymały się na poziomie sprzed miesiąca, z kolei cena śmietany i śmietanki była o 1,5% większa. W stosunku do notowań sprzed roku jogurt naturalny potaniał o 10%, śmietana i śmietanka o 2%, a kefir o 1%. Mleko spożywcze UHT w czwartym tygodniu listopada ur. zbywano o 0,4% taniej niż miesiąc wcześniej, ale o 7% drożej niż w analogicznym okresie 2019 r.
 
W czwartym tygodniu listopada 2020 r. krajowe zakłady przetwórcze ser podpuszczkowy dojrzewający Edamski sprzedawały po 13,75 zł/kg, czyli o 1% drożej niż miesiąc wcześniej. Za ser Gouda uzyskiwano 14,20 zł/kg, a więc o 1% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku wymienione gatunki serów były w obu przypadkach o 4% droższe.
 
Od początku 2020 r. ceny masła utrzymują się na poziomie sporo mniejszym niż w latach 2018–2019. W dniach 23–29 listopada 2020 r. krajowi producenci za masło konfekcjonowane otrzymywali 17,23 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż przed miesiącem i o 8% niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło: