W dniach od 9 do 15 września 2013 roku wzrosły ceny większości serów na rynku polskim w ciągu tygodnia.Spadki notowań obserwowano jedynie w przypadku serów typu Cheddar, Mozzarella i twarogów.
Ceny serów w okresie od 9 do 15 września 2013 roku:
a) typu Edamski
-
cena – 15,70 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,0%
b) typu Gouda
-
cena – 15,42 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
c) typu Cheddar
-
cena – 14,29 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,4%
d) typu Ementaler
-
cena – 15,97 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,0%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
-
cena – 15,35 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%
f) typu Mozzarella
-
cena – 16,07 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%
g) typu Feta
-
cena – 10,31 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
h) pleśniowe
-
cena – 20,63 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%
i) twaróg min. 40% tł.
-
cena – 9,46 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
j) serek wiejski min. 40% tł.
-
cena – 7,11 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl