W okresie od 17 do 23 listopada 2014 roku spadły ceny większości gatunków serów w Polsce w relacji tygodniowej. Wzrost odnotowano jedynie w przypadku sera Edamskiego, Ementaler, twarogu i serka wiejskiego.
Ceny serów
Cena sera Edamskiego
-
cena – 12,91 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
Cena sera Gouda
-
cena – 12,79 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%
Cena sera Cheddar
-
cena – 11,46 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 7,2%
Cena sera Ementaler
-
cena – 16,06 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego
-
cena – 12,83 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
Cena sera Mozzarella
-
cena – 14,29 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,3%
Cena sera Feta
-
cena – 10,10 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,3%
Cena sera pleśniowego
-
cena – 19,79 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,7%
Cena twarogu min. 40%
-
cena – 9,36 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.
-
cena – 7,16 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl