Ceny serów w Polsce (16-22.06.2014)

W dniach od 16 do 22 czerwca 2014 roku wzrosły ceny większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Spadki zaobserwowano jedynie w przypadku serów: edamski, gouda, mozzarella i serków wiejskich.

Ceny serów w Polsce (16-22.06.2014)
Ceny serów w okresie od 16 do 22 czerwca 2014 roku:

a) typu Edamski
  • cena – 13,45 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,0%
b) typu Gouda
  • cena – 13,25 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,5%
c) typu Cheddar
  • cena – 13,10 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,4%
d) typu Ementaler
  • cena – 16,18 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,7%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
  • cena – 13,42 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,2%
f) typu Mozzarella
  • cena – 15,39 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,5%
g) typu Feta
  • cena – 10,18 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
h) pleśniowe
  • cena – 20,36 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,4%
i) twaróg min. 40% tł.
  • cena – 9,42 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
j) serek wiejski min. 40% tł.
  • cena – 7,43 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,2%


Tagi:
źródło: