W okresie od 11 do 17 listopada notowano zwyżki cen większości gatunków serów w Polsce w ciągu tygodnia. Spadki dotyczyły jedynie serów typu Ementaler, Feta i pleśniowych. natomiast na stabilnym poziomie pozostały ceny twarogów.
Ceny serów w okresie od 11 do 17 listopada 2013 roku:
a) typu Edamski
-
cena – 15,80 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%
b) typu Gouda
-
cena – 16,29 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
c) typu Cheddar
-
cena – 14,47 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
d) typu Ementaler
-
cena – 16,90 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
-
cena – 16,11 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%
f) typu Mozzarella
-
cena – 16,36 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%
g) typu Feta
-
cena – 10,15 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%
h) pleśniowe
-
cena – 20,84 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,6%
i) twaróg min. 40% tł.
-
cena – 9,72 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian
j) serek wiejski min. 40% tł.
-
cena – 7,46 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,0%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu