W okresie od 10 do 16 listopada 2014 roku spadły ceny większości gatunków serów w Polsce w relacji tygodniowej. Wzrost odnotowano jedynie w przypadku Gouda, Cheddar, Ementaler i Fety.
Ceny serów
Cena sera Edamskiego
-
cena – 12,83 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,8%
Cena sera Gouda
-
cena – 12,85 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%
Cena sera Cheddar
-
cena – 12,35 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
Cena sera Ementaler
-
cena – 15,99 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego
-
cena – 12,91 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7 %
Cena sera Mozzarella
-
cena – 14,94 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2%
Cena sera Feta
-
cena – 10,23 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%
Cena sera pleśniowego
-
cena – 20,14 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,2%
Cena twarogu min. 40%
-
cena – 9,30 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.
-
cena – 7,14 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,8%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu